Cultuurreis Burkina Faso 2010; een verslag.

Cultuurreis naar Burkina Faso 2010 groot succes.   |   geschreven op maandag, 03 januari , 2011

foto door Nicole Maas:  Overdracht instrumentarium aan Centrum Benebnoma. Links op de foto Koudbi Koala; daarnaast Piet Maas van PeerDeGraafMachine.

 

Evaluatieverslag van:  

[1] De cultuurreis SSB van 4 t/m 14 december 2010.

[2] Les Nuits Atypiques de Koudougou [NAK]; een project van Benebnooma.

[3] De PeerDeGraafMachine en 18 Tilburgers naar Burkina Faso.

Op uitnodiging van Stichting Support Benebnooma (SSB) nam de Peer de Graafmachine deel aan de 15e editie van het west Afrikaanse muziek en dansfestival Les Nuits Atypiques (NAK) de Koudougou in Burkina Faso. Het was voor hen een weerzien. Tien jaar geleden in 2000 namen zij ook deel aan het festival. Toen op uitnodiging van Mundial Productions.

Naast de Peer de Graafmachine namen 18 personen deel aan een door SSB georganiseerde cultuurreis met deels een eigen programma. Deelnemers aan deze reis (inclusief de drie bestuursleden) betaalden geheel hun eigen reis. Binnen deze groep bevonden zich een aantal studenten / leerlingen die vanuit hun opleiding of studie ook een of meerdere specifieke opdrachten hadden te verrichten.  

Voor de 3 bestuursleden van SSB geen geringe taak om deze 2 te onderscheiden groepen deelnemers tijdens de reis te coachen en ondersteunen. Een fikse klus. Daarbij kwam dat een aantal deelnemers aan de reis vanuit hun studie of opleiding ook een aantal opdrachten moesten uitvoeren. ( Marieke van Vugt en Stefan Pols)

Een tweetal deelnemers moest helaas een aantal dagen eerder huiswaarts keren vanwege een overlijdenssituatie. Met behulp en ondersteuning van Koudbi Koala kon dit naar tevredenheid worden geregeld. Jammer de zij niet de volledige reis hebben kunnen afmaken. Overmacht.

Voorafgaand aan de reis werd de Nederlandse ambassade in Ouagadougou door ons geïnformeerd over de datum van verblijf, samenstelling van de groep en de paspoortgegevens van de deelnemers. De Ambassade toonde vervolgens belangstelling en informeerde naar de speeltijden van de Peer de Graafmachine. Jammer genoeg resulteerde dit niet in een bezoek vanwege te late tijdstippen. De Ambassade is inmiddels door secretaris Léon Lejeune geïnformeerd over het resultaat van ons bezoek.

Deelname van de Peer de Graafmachine werd financieel mede mogelijk gemaakt door diverse activiteiten en benefietconcerten. Overige financiers waren Mundial Productions, Cultuurbos Bosvreugd, Café Weemoed, Tapperij Burgermeester Janssen, muziekgroepen On The Edge en Heating en diverse donaties en giften. Het festival in Burkina leverde een eigen financiele bijdrage door het bieden van huisvesting en verblijfskosten van de muzikanten. De muzikanten waren bereid om gratis op te treden en ontvingen geen gage en/of vergoeding voor hun werkzaamheden. Een mooie bijdrage in deze, zeker voor muzikanten, geen gemakkelijke tijd.

Deelname van de Peer de Graafmachine kon slechts worden gerealiseerd door de enorme inzet en diverse activiteiten van het Bestuur van SSB en van de betrokken muzikanten zelf, die twee keer een gratis (benefiet) concert hebben aangeboden. Samen hebben wij daar veel tijd en energie ingestoken. Pas in een heel laat stadium konden wij de groep een definitief en positief uitsluitsel verstrekken. Het was een race tegen de (financiele) tijdsklok….

Peer deGraafmachine bestond uit de volgende muzikanten;

 1. Peer de Graaf, zang
 2. Piet Maas, bas
 3. Pascal Vermeer, drums
 4. Laetitia van Krieken, keyboard
 5. Frederix Felix, gitaar
 6. Marcel Cuypers, klarinet

Het Internationale festival Les Nuits Atypiques de Koudougou 2010 vond plaats van 6 tot en met 12 december 2010 en had als thema; “Culture, Langues Nationales, et Development”. De Nederlandse delegatie vertrok op 4 december en keerde op 15 december, na een lange reis weer terug in Tilburg.

Het festival les Nuits Atypiques de Koudougou [NAK] maakte tevens deel uit van de landelijke viering van 50 jaar Onafhankelijkheid van Burkina Faso. Dat verklaarde ook waarom het festival dit jaar geen vier maar zelfs 6 dagen duurde. Een fikse opgave en uitdaging voor de organisatie.

Artistiek.

Een aantal feiten en gegevens. Aan Les Nuits Atypiques de Koudougou 2010 werd deelgenomen door in totaal 58 (!) muziek en dansgroepen, afkomstig uit 8 landen. ( Mali, Frankrijk, Nederland, Benin, Ivoorkust, Niger, Senégal en Burkina Faso) Daarmee werd het internationale karakter en betekenis van het festival benadrukt. De groepen uit Burkina Faso zijn afkomstig uit alle (13) regio’s van het land en zorgde voor een nationale spreiding van de artistieke programmering.

De uit Burkina Faso afkomstige muziek en dansgroepen Fomtugol, Troupe Lenga, La Troupe Saaba en Troupe Djiguya maakte tevens onderdeel uit van het programma. Deze groepen zijn in het verleden een of meerdere keren op uitnodiging van Mundial Productions in Nederland geweest voor een tournee. Een prettig en hartverwarmend weerzien.

La Troupe Saaba verzorgde op zondag 5 december voor de Nederlandse delegatie een speciaal en indrukwekkend optreden in hotel Toulourou. Bij voldoende financiering is SSB voornemens om in de periode mei juni 2011 een tournee te organiseren in Nederland. Met directeur Koudbi Koala heeft tijdens de reis uitvoerig overleg plaats gevonden over de voorwaarden en condities van de tournee. In het overleg met Koudbi hebben wij benadrukt dat Saaba met een sterke, kwalitatieve en zeer gemotiveerde groep moet komen. Hij verwacht geen problemen met het verkrijgen van de visa. De kosten van een ticket moeten worden geraamd op € 735 voor een retourvlucht Ouagadougou – Brussel. Aankomst 27 april en retour 28 juni.

Op diverse communicatiedragers van het festival prijkte de naam en het logo van Mundial Productions. Naam van Mundial Productions werd ook vermeld op de podiumdoeken van het hoofdpodium in het Theater Populair.

De naam van Mundial Productions werd ook vele malen genoemd door de presentatoren. Voor volgend jaar dienen we er zorg voor te dragen dat het festival beschikt over het logo van SSB. Promotie van onze eigen Stichting is op zijn plaats.

De landelijke TV van Burkina Faso zond beelden uit van het festival waarbij ook opnames werden getoond van een optreden Peer de Graafmachine. Media attentie was er ook in ruime mate via de eigen radiozender van Benebnooma; Radio Palabre. Deze heeft een bereik van 100 kilometer in de omgeving van de plaats Koudougou. En is daarmee een belangrijk communicatiemiddel. Tijdens een afsluitende persconferentie na afloop van het festival waren 15 vertegenwoordigers van de TV, Radio en schrijvende pers aanwezig.

De lokale media in Midden Brabant schonk met uitzondering van de Tilburgse Koerier weinig tot geen aandacht aan het project. Een teken van deze tijd?

Aantal optredens.

Peer de Graafmachine trad in totaal een 6-tal keer op tijdens het festival;

 • Voorafgaand en tijdens de officiële opening.
 • Een (zeer succesvol) optreden in het Theater Populair.
 • Een 2-tal spontane straat optredens voor kinderen.
 • Een 2-tal optredens op het (speciale) Independance podium.

De optredens kunnen zondermeer als zéér succesvol worden aangemerkt en mochten steeds rekenen op een enthousiast publiek. Een van de optredens op het Independance podium moest zelfs vroegtijdig worden beëindigd wegens een te enthousiast publiek(!) Voor de muzikanten een onvergetelijke ervaring. De muzikale kwaliteiten van de vijf muzikanten in combinatie met het acteertalent van Peer de Graaf maakte een onuitwisbare en positieve indruk. De reacties waren overweldigend positief.

Opmerkelijk cadeau.

Peer de Graafmachine bood Association Benebnooma, in de persoon van directeur Koudbi Koala, op het eind van het festival een complete geluidsinstallatie met ook nog eens een basgitaar, gitaar en keyboard aan als blijvend cadeau! Een foto van deze aanbieding zie je bovenaan deze pagina.

Hoe verder in 2011.

Wij hebben erg veel inspanningen moeten leveren om de deelname van de Peer de Graafmachine mogelijk te maken. Hun deelname was een groot succes. Het is de vraag of wij in 2011 weer moeten kiezen voor een artistieke bijdrage vanuit Nederland? Dat zal niet gemakkelijk zijn. Moeilijk om daar financiën voor te vinden! Wij hebben de tijd tégen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat ernaar uit om dat niet te doen, mits er een financier opstaat. Middelen die wij werven kunnen wij in 2011 inzetten op andere doelen en projecten van Benebnooma.

Aantal bezoekers van het festival.

Volgens de schatting van de organisatie hebben in totaal een record aantal bezoekers van 85.000 een of meerdere activiteiten van het festival Les Nuits Atypiques de Koudougou bezocht. Naast de artistieke programmering vonden er een drietal inhoudelijke conferenties plaats. Niemand van ons is daarbij aanwezig geweest. Wij hebben geen echt beeld wat deze conferenties aan resultaten heeft opgeleverd. Het zou ook een te grote aanslag zijn geweest op onze energiebarometer.

Les Nuits Atypiques de Koudougou werd omringd met een grote kunstnijverheidsmarkt en horeca en catering. Deze combinatie maakte het festival tot een waar volksfeest. Volgens Koudbi Koala bezochten zondag 12 december ruim 17.000 betalende bezoekers de markt. De entree daarvoor bedroeg 200 CFA [ongeveer € 0,30]. Voor kinderen was de toegang gratis. Een aardige bron van inkomsten.

Verrassing; Nieuw Theater

Tijdens het festival werd in aanwezigheid van veel hoogwaardigheidsbekleders ook officieel de 1e steen gelegd voor de bouw van een groot nieuw muziektheater en conferentiehal in Koudougou. Een nieuw en uitdagend project van Benebnooma. Twee bestuursleden van SSB waren aanwezig bij de officiële steenlegging. Vermeldenswaardig is dat het ontwerp daarvoor is gemaakt tijdens een stage van drie maanden door een tweetal studenten van Avans Hogeschool voor Bouwkunde en Management gevestigd in Tilburg. Naomi Klein en Jorrit Oversteeg) Zij vervulden deze stage op uitnodiging van Stichting Support Benebnooma in 2008. Een prachtig succes! Meer informatie, beelden en toelichting daarover zal binnenkort te lezen zijn op de website www.benebnooma.nl

Inmiddels zijn de twee studenten Naomi en Jorrit en Avans Hogeschool voor Bouwkunde en Management geïnformeerd over dit prachtig succes.

Cultuurreis.

SSB organiseerde naast de deelname van Peer de Graafmachine een cultuurreis waaraan 18 personen (waaronder drie bestuursleden) hebben deelgenomen. De deelnemers van deze reis werd een eigen programma aangeboden. Een doorloop;

 • Zondag 5 december startte het programma met een eerste wandeling en rondleiding door het centrum van Koudougou, bezoek aan het theater en een optreden van La Troupe Saaba op de binnenplaats van hotel Toulourou. Een mooi weerzien met veel bekende muzikanten van Saaba. Het optreden eindigde in een gezamenlijke dans waaraan niemand kon ontkomen.
 • Op maandag 6 december werd het Centrum Benebnooma bezocht. Wij verzorgden een rondleiding. Juist op deze dag werd voor de kinderen een vaccinatieprogramma uitgevoerd. Wij waren onder de indruk van de discipline en de bereidheid van de kinderen om deel te nemen. Géén kik te horen. Geen kind dat huilde. Ze waren blij om na de prik als beloning een kleurenkrijtje in ontvangst te moge nemen. Klassen van de school werden bezocht en liedjes gezonden. Wij konden vaststellen dat er een nieuw gebouwtje/klas is om het project voor dove kinderen te starten.
 • Op maandag 6 december waren wij ook aanwezig bij de officiële opening van het festival welke gepaard ging met veel uiterlijk vertoon en saaie zich zelf herhalende sprekers.
 • Op 7 december werd in Koudougou een kunstenaarscentrum bezocht waar o.a. batiks, sieraden, schilderijen, bronzen beelden etc worden gemaakt en ook deels naar Europa worden geëxporteerd. Een goed lopend project wat zich nog steeds jaarlijks ontwikkelt. Een positief voorbeeld. Ná Afloop van het bezoek aan het kunstenaarscentrum werd een kort bezoekje gebracht aan een lokale familie en werd kennis gemaakt met de erbarmelijke woonsituatie!
 • Woensdag 8 december vond een indrukwekkend bezoek plaats aan het plattelandsdorp Latou welke vanuit Tilburg wordt ondersteund door Stichting Yelkabé. In Latou vonden diverse bezoeken plaats; het weeshuis, het dorp en de scholen. De ontvangst door de ouderen van het dorp en de gesprekken met de leraren van de school en de ouderraad waren zeer leerzaam en voor de deelnemers een uiterst bijzondere ervaring. De noodzaak en betekenis van educatie werd voor alle deelnemers helder.
 • Het lijkt mij een goed idee om met Stichting Yelkabe een keer te overleggen en vormen van samenwerking te verkennen.
 • Op donderdag 9 december werd een toeristisch bezoek gebracht aan de krokodillen van Sabou. Het leverde mooie plaatjes op. Naast de krokodillen werden winkeltjes bezoek welke worden geëxploiteerd door jongeren met een lichamelijke handicap. Een mooi project. Ook werd een grote Baobab [boom] bewonderd.
 • Op de terugweg van Sabou naar Koudougou stopten wij om te zien hoe vrouwen ( met op hun rug veelal een baby) stenen aan het klieven waren in de hete zon. Hun manier om een beetje te voorzien in inkomsten. Heel schrijnend……!
 • Op donderdag in de namiddag vond een voetbalwedstrijd plaats tussen twee teams van Centrum Benebnooma waarbij door Marieke van Vugt en Stefan Pols 2 sets voetbaltenues en ballen werden geschonken. Ná afloop werd voor de winnende ploeg een medaille en trofee uitgereikt. Een sfeervolle activiteit. Nick van Vugt en Stefan Pols speelden mee. De wedstrijd werd gefloten door Hans van Vugt.
 • Door Stefan Pols, student van het ROC - ICT werd een tussentijdse evaluatie verricht van een door het ROC vorig jaar uitgevoerde ICT project van Benebnooma. Het resultaat van zijn evaluatie moet bouwstenen aanreiken voor nader overleg met het ROC en een vervolg van dit project.
 • Op zaterdag 11 december werd een bezoek gebracht aan de nederzetting en dorpje Imasco. Daar heeft de tijd stil gestaan en werden deelnemers aan het bezoek geconfronteerd met de meest schrijnende vorm van armoede in de meest aangrijpende zin. Sommige greep het bij de keel! Zeer emotioneel. Traditie en structurele armoede gaan daar samen. Erg veel kinderen. Ondervoeding. Nauwelijks tot geen kleding. Noodzaak voor educatie als basis voor ontwikkeling werd in Imasco sterkt beklemtoond en benadrukt. Dit bezoek maakte erg veel indruk op de deelnemers.
 • Voor kinderen uit een arme aangrenzende wijk van hotel Toulourou werd door Marieke van Vugt, met ondersteuning van velen, een workshop knutselen georganiseerd. Eerder hadden wij hen verrast door ter plekke 50 ballonnen uit te delen. Peer de Graaf verraste de kinderen met een mooi en bijzonder optreden.
 • Daarnaast werd aan Bric en Brac (project van Benebnooma) een zeer grote hoeveelheid kleding, schoeisel en speelgoed geschonken. Wij mochten immers allemaal twee koffers met 2 x 23 kilo bagage meenemen. Hier is optimaal gebruik van gemaakt. Jammer dat we het nieuwe gebouw van Bric en Brac niet zelf hebben kunnen bezoeken.
 • Het programma van de totale reis werd voor alle deelnemers ( muzikanten en deelnemers cultuurreis) op maandagavond 13 december afgesloten met een gezamenlijk etentje ten huize van Koudbi Koala en zijn vrouw Tomousso. Heel hartverwarmend.
 • Koudbi Koala maakte op dat moment bekend dat Hans van Vugt volgend jaar een ministeriële onderscheiding krijgt voor zijn verdienste voor de cultuur van Burkina Faso.

Terugblik.

Voor de meeste deelnemers aan de cultuurreis was het een 1e kennismaking met Afrika en in het bijzonder met Burkina Faso. Voor velen een schok en confrontatie met de bittere en alom aanwezige structurele armoede. Veel kinderen. Erg veel vrolijke en vriendelijke kinderen hebben wij ontmoet. Maar. Wat moet er nog veel gebeuren in het land. Wat een wereld van verschil met onze eigen situatie! Meer dan ooit werd tijdens de reis de noodzaak en het belang van solidariteit aangetoond. Idem geldt voor educatie als basis voor ontwikkeling.

Kinderen moeten naar school kunnen en zich kunnen ontwikkelen. Daar was iedereen van overtuigd. Het festival in Burkina Faso heeft veel mensen bijeen gebracht. Cultuur als instrument om bij te dragen aan ontwikkelingen en structurele armoedebestrijding. Deze visie is onverminderd actueel en heeft niets aan betekenis ingeboet! Voor SSB is er nog volop werk aan de winkel!

Adoptieplan; “Support Children Benebnooma”.

Een ding is duidelijk. Veel mensen willen ná de reis iets doen. SSB heeft er nieuwe ambassadeurs bij gekregen. Iedereen deelt zijn reiservaringen met zijn of haar achterban. Wij moeten het ijzer smeden als het heet is. Tijdens de reis hebben wij erg veel kinderen gezien. Heel veel kinderen zelfs. Schoolklassen met 125 kinderen is in Burkina heel gewoon.

Meer dan ooit werd tijdens deze reis de noodzaak en het belang van onderwijs en educatie benadrukt. SSB kan daarin een rol vervullen. Mijn voorstel is om in 2011 het adoptiemodel te concretiseren en 25 adoptieouders te zoeken die ieder een kind adopteren door een maandelijks bedrag van 15 euro op onze rekening te storten. Op jaarbasis komt dit neer op een opbrengst van 25 kinderen x 15 euro x 12 maanden = € 4.500,--. Als basismateriaal beschikken wij over namen en foto’s van kinderen. Nodig is een goede en heldere vorm van communicatie. Binnen het bestuur van SSB moeten wij afspraken maken over de verantwoordelijkheid en coordinatie van dit project. Wellicht zijn ook een aantal deelnemers aan de reis bereid om ondersteuning te bieden aan de realisatie van dit doel? Daarmee kunnen wij het organiserende draagvlak van SSB uitbreiden verbreden.

Evaluatie.

Met de deelnemers aan de reis is min of meer afgesproken om de reis te evalueren en daarvoor een bijeenkomst te organiseren. Deze zal gaan plaats vinden op zaterdagmiddag 29 januari van 15.00 uur tot en met plus minus 19.00 uur. Plaats van samenkomst is; De verdieping in de Capucijnenstraat. Meer informatie over de inhoud en opzet van deze bijeenkomst volgt.

Volgend jaar weer een cultuurreis?

Mijn voorstel aan het Bestuur zal zijn om ook in 2011 een cultuurreis te organiseren. Er hebben zich daarvoor al belangstellenden gemeld. Een goede inhoudelijke en financiele evaluatie moet de basis vormen voor een nieuwe groepsreis.

Samenvattend.

De cultuurreis en deelname van de Peer de Graafmachine gaf veel voldoening. Het was een mooie en fijne groep. De onderlinge sfeer was meer dan uitstekend te noemen. Het genereerde voor SSB veel nieuwe contacten en perspectieven voor de samenwerking in de naaste toekomst. Een verslag van deze geslaagde en bijzondere reis zal binnenkort ook lezen zijn op de website; www.benebnooma.nl

Namens het bestuur van Stichting Support Benebnooma (SSB)

Hans van Vugt

Voorzitter

www.benebnooma.nl

hans.van.vugt@home.nl

06-22938345