Over Centrum Benebnooma

geschreven op vrijdag, 29 juli , 2011

foto: Léon Lejeune.   Entree Association Benebnooma in Koudougou, Burkina Faso.

Centrum Benebnooma bestaat in 2010 maar liefst 25 jaar.
De Association Benebnooma is gevestigd in de straatarme stad Koudougou in het west Afrikaanse land Burkina Faso. In 1985 is dit centrum opgericht door Koudbi Koala, die tot op de dag van vandaag directeur is. Benebnooma is een centrum waar kansarme jongens en meisjes (drop-outs) terecht kunnen voor deelname aan workshops en een vorm van beroepsonderwijs waarbij onderlinge solidariteit en bestrijding van armoede en onderontwikkeling centraal staan.

Benebnooma beschikt daarvoor over een:
drukkerij, garage, smederij, radiozender, computeropleidingsprogramma, apotheek, internetcafé, confectie-afdeling, kippenren, bibliotheek, kinderopvang centrum, schoenen reparatie werkplaats, restaurant opleiding, basisschool, muziek en dansafdeling, verkoopafdeling van tweede handse goederen (Emmaus), centrum Abby Pierre met een overnachtingcapaciteit voor 200 personen en conference-faciliteiten, muziek en dansschool en de muziek en dansgroep la Troupe Saaba.

In het centrum van Koudougou is een openluchtschool gerealiseerd waar scholieren terecht kunnen voor educatie en medische ondersteuning. Deze activiteiten leveren geen directe inkomsten op, maar dragen wel in belangrijke mate bij aan de solidariteitsdoelstelling. Benebnooma is lid van Emmaus International.

In 2003 werd gestart met een nieuw TV- project voor de realisatie van een lokale TV-zender (Télé Yaka). Beide communicatieprojecten genereren eigen inkomsten. Er bestaat al langer de wens om voor deze communicatieprojecten een nieuw gebouw te realiseren. Hiervoor ontbreken nog de financiën. Benebnooma wil ook graag een centrum voor sport realiseren. Voorzieningen voor jongeren om te sporten zijn er in Koudougou niet of nauwelijks. De plannen zijn gereed. De financiële middelen ontbreken helaas nog.

Gedurende de periode 1985-2010 bereikte Benebnooma veel kansarme jongeren voor het volgen van een vorm van beroepsopleiding. Benebnooma heeft voor Koudougou een belangrijke impact en een zeer positief imago. Het is nog voortdurend in ontwikkeling. Het centrum genereert gemiddeld voor 85 personen een vorm van werkgelegenheid en inkomsten. Rekening houdend met de internationale ontwikkelingen en globalisering van de economie is het moeilijk en een forse opgave om voldoende inkomsten te generen voor de maandelijkse salarissen van deze medewerkers en hun gezinnen. Dit betekent een zware last en verantwoordelijkheid voor de leiding en het management van Benebnooma. Benebnooma is deels zelfvoorzienend door verkoop van eigen geproduceerde artikelen en schoolbijdragen van ouders. Dit is niet het enige criterium voor Benebnooma. De armoede is in Koudougou erg groot. Veel ouders zijn daarom niet in staat om een schoolbijdrage te voldoen. Dit leidt helaas tot verlies van inkomsten maar het draagt wel bij aan de doelstelling om educatie te bevorderen voor jongeren.

De belangrijkste bron van inkomsten wordt gegenereerd door de verkoop van tweede handse goederen (bric a brac), de TV en radiozender, de muziek en dansgroep La Troupe Saaba, het centrum Abby Pierre en internationale steun, solidariteit en support.

In 1995 kwam La Troupe Saaba voor de eerste keer naar Nederland voor een tournee. In totaal is de groep 9 keer op tournee in Nederland geweest. Met de tournees werden inkomsten gegenereerd voor Benebnooma.

Kijk voor meer informatie over de stad Koudougou en Association Benebnooma ook eens op onderstaande link:

http://www.google.nl/images?hl=nl&biw=1259&bih=846&tbs=isch%3A1&sa=1&q=burkina+faso+koudougou&btnG=Zoeken&aq=f&aqi=&aql=&oq=